Nimi maksab: haigekassa või tervisekassa (10)

Kadri Tammepuu
, Meie Eesti toimetaja
Copy
Haigekassa.
Haigekassa. Foto: Liis Treimann

Ärimaailmas on tavaline, et enne plaanide avalikustamist kaitseb omanik uusi kaubamärke ja domeene, et segaduse vältimiseks keelata teistel tegijatel edaspidi nende kasutamist. Kel see pisiasi meelest läheb, võib sattuda sekeldustesse.

2018. aasta mai alguses käis haigekassa juht Rain Laane välja idee nimetada haigekassa ümber tervisekassaks. Sotsiaalministeerium lisas sama aasta suvel seaduse eelnõus mõttele ka töötukassa nimetamise töökassaks ja arvestas nimevahetusteks 865 000 eurot, millest haigekassa oleks saanud 200 000 eurot ja ülejäänu 665 000 eurot oleks läinud töökassale.

Avalikkuses tõusis kõva kära ja läinud aasta alguses andis maksumaksjate liit nii haigekassale kui töötukassale kahasse 2018. aasta eest maksumaksja vaenlase tiitli. Liidu juht Lasse Lehis põhjendas valikut nii: «Selle asemel, et mõlemad asutused lahendaksid oma tõelisi probleeme, hakkasid «kassad» tegelema nimevahetusega.» Riigikogu valimiste eel jäi plaan ministeeriumis katki ja tundus, et avalikkuse survel tõmbuti tagasi. Tegelikkuses oli põhjuseid rohkem.

2018. aasta mais selgus, et haigekassa Harjumaa osakonna juhi Ado Viigi ametikoht läheb sügise hakul haigekassas koondamisele. Teades asutuse nimevahetuse plaane, asutas Viik samal kuul enda nimele äriühingu Tervisekassa OÜ ja esitas patendiametile juuni alguses taotluse «Tervisekassa» kaubamärgi registreerimiseks. Juulis teatas haigekassa, et pakub Viigile uut ametit.

Samasugune lugu juhtus ka töötukassaga, millest pidi saama töökassa. Pärnu kandi mees Allar Annusver asutas Tori vallas 2018. aasta suvel paar päeva pärast «kassade» nimevahetuse seaduse eelnõu avalikustamist osaühingu Töökassa ja registreeris «Töökassa» kaubamärgi patendiametis.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles