Sotsiaalteadlane: teise samba fondijooks hävitaks meie pensionivarad (23)

Aimar Altosaar
, Meie Eesti toimetaja
Copy
Lauri Leppik.
Lauri Leppik. Foto: Eero Vabamägi

Eesti ühiskonnas käib pensioni teise samba reformiga seoses kõva pensionidebatt, kuid lisaks neile aruteludele on tähelepanu pälvinud ka Eurostati andmed meie pensionäride kõige kõrgemast vaesusriskist Euroopa Liidus. Kommenteerides meie tulevikku pensionäridena ütleb sotsiaalteadlane Lauri Leppik, et vaesusrisk on meil kulgenud justkui Läänemere lainetena.

2018. aasta andmetel elab Eestis vaesusriskis 54 protsenti 65-aastastest ja vanematest inimestest. Eesti praeguse pensionsüsteemi üks loojaid ning Tallinna Ülikooli demograafiakeskuse teadur Lauri Leppik, kes tunneb nii meie kui ka teiste Euroopa Liidu maade süsteeme põhjalikult, ütleb, et just raskematel aegadel on Eesti ühiskond olnud solidaarsem ja tulujaotus ühtlasem – samas kui majanduslikult edukamatel aegadel saavad hoogu juurde just aktiivses eas inimesed. 

Kuidas avaldatud andmeid meie kõrgest vaesusriskist hinnata. Kas meil on pensionisüsteem teistest riikidest kehvem? Kui 2002. aastal poleks loodud praegust pensionisüsteemi koos tulipunktis oleva teise sambaga, kas siis oleksime teiste riikide võrdluses paremas kohas ning meie pensionäride vaesusrisk väiksem?

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles