Hiina draakon ja 5G-võrk (1)

Erkki Koort
, Meie Eesti toimetaja
Copy
Hiina politseinik näotuvastust võimaldavate nutiprillidega patrullimas Zhengzhou raudteejaamas Henai provintsis Hiinas. Uuendus on tõhus tagaotsitavate tuvastamiseks, kuid on ärevaks teinud inimõigusaktiviste.  FOTO: afp / Scanpix
Hiina politseinik näotuvastust võimaldavate nutiprillidega patrullimas Zhengzhou raudteejaamas Henai provintsis Hiinas. Uuendus on tõhus tagaotsitavate tuvastamiseks, kuid on ärevaks teinud inimõigusaktiviste. FOTO: afp / Scanpix Foto: -/AFP

Vaatamata Hiina saatkonna teravale sõnavõtule välisluureameti aastaraporti kohta ei jäänud teema ka seekord majandusjulgeoleku konverentsil käsitlemata. Etteruttavalt võib öelda, et nii nagu kõigil teistel oli ka Hiina saatkonnal võimalik soovi korral jälgida otseülekannet Postimehe veebi vahendusel. Kas nad seda ka tegid, teavad peale nende endi ilmselt vaid julgeolekuasutused.

Tegelikult on avalikkusel ülimalt keeruline kuidagimoodi hinnata luureinfot ning sama keeruline on hinnata ka Hiina saatkonna esitatud väiteid raporti väärinfo kohta. Mõned poliitikud on seda küll juba teha püüdnud, kuid arvestades nende asjatundmatust on järeldused pehmelt öeldes küsitavad. Ainus pöörane lahendus saaks olla välisluureameti ametlik sõit Hiinasse, kus sealne kommunistlik partei tõendab dokumentaalselt meie luurajate ekslikust. Seda muidugi väljaspool kirjandusmaailma kunagi ei juhtu.

Konverentsil mainis välisluureameti peadirektor Mikk Marran laias laastus kahte Hiinast lähtuvat ohtu. Esiteks, Hiina tehnoloogia kasutamine sidevõrkudes ning sõltuvus Hiina tehnoloogiaettevõtetest. Teiseks, Hiina suured välisinvesteeringud, mis on sama hästi kui riiklikud investeeringud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles