Züleyxa Izmailova: kliimakriisi kergendavad vastutustundlikud valikud

Züleyxa Izmailova
, Erakonna Eestimaa Rohelised esinaine
Copy
Züleyxa Izmailova.
Züleyxa Izmailova. Foto: Eero Vabamägi

Millise panuse saab igaüks anda kliimakriisi leevendamisse, kirjutab erakonna Eestimaa Rohelised esimees Züleyxa Izmailova.

Kindlasti soovivad paljud loodusesõbrad anda oma panuse kliimakriisi ohjeldamisel. Aga kuidas? Viis tõhusaimat meetodit, kuidas tavalise inimesena kliimamuutuse vastu võidelda, on välja toodud ÜRO valitsustevahelise kliimamuutuste paneeli IPCC raportis.

Möödunud talvel kogunesid Hispaanias ligi 200 riigi esindajad kliimamuutuse raamkonventsiooni 25. tippkohtumisele, et leppida kokku, mida teha kliimamuutuse ohjeldamiseks ja kindlustada 2015. aasta Pariisi kliimaleppe täitmine. Paljudele keskkonnaaktivistidele oli kohtumine vähemalt osaliselt pettumus.

Kuid poliitikud ei ole ainsad, kellel on oma roll kliimamuutusevastases võitluses. IPCC raportitest selgub, et vaja on süsteemset muutust, mis hõlmab igaühe tegemisi. Mudeldades eri eluviiside mõju kliimale, saab viia valikud ka üksikisiku tasandile – millised on need igapäevased otsused, mis aitaksid pidurdada kasvuhoonegaaside õhku paiskamist?

Esiteks transport – IPCC soovitab transpordist tuleneva süsinikujalajälje vähendamiseks kasutada ühistransporti, sõidujagamist ning lennukite ja mootorsõidukite asemel hübriid- ja elektriautode kasutamist. Siiski toonitab raport, et nimetatud meetod toob enam kasu siis, kui üleminek on ulatuslik ja kiire. «Minevikus leidub küll näiteid muutustest, mis on toimunud piisavalt tempokalt, ent puudub ajalooline pretsedent muutuste ulatuslikkusest, mis on praegu vajalikud, et hoida soojenemine alla 1,5 kraadi, eriti majanduslikult ja sotsiaalselt jätkusuutlikul viisil,» jätkab raport, lisaks on selle lahenduse toimimiseks vaja, et panustaksid nii riik, eraettevõtted kui iga inimene üksikult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles