Ministeerium: seisvad turbamaardlad on mõistlik taas kasutusele võtta (2)

Copy
Turba kogumisel võivad peenosakesed olenevalt ilmast levida turbatootmisalast kuni viie kilomeetri kaugusele.
 Mailiis Ollino
Turba kogumisel võivad peenosakesed olenevalt ilmast levida turbatootmisalast kuni viie kilomeetri kaugusele. Mailiis Ollino Foto: Mailiis Ollino

Keskkonnaministeeriumi hinnangul on mõistlik juba avatud turbamaardlates kaevandamist jätkata, kuna kasutusest väljas olevad maardlad tekitavad keskkonnakahju, ometi Hollandi kapitalil põhinev ettevõte plaanib Põlvamaal kasutusele võtta neli vana turbamaardlat ja rajada turbatöötlemise tehase, mis looks piirkonda kuni 40 uut töökohta.

Hollandi kapitalil põhinev ettevõtte Vand der Knaap Eesti ostis kolme aasta eest oksjonil neli turbamaardlat Põlvamaal, mis avati kaevandamiseks juba 1960. aastatel, tänaseks käivad nendes neljas ostetud vanades rabades  ettevalmistustööd maardlate uuesti kasutusele võtmiseks, vahendas «Aktuaalne kaamera».

«Me teeme need rabad korda, me kaevandame siit parimate teadmiste ja võimalustega turvast, mida me kasutame oma tehase jaoks ja mida me väärindame,» selgitas Vand der Knaap Eesti juhatuse liige Aivar Jõgiste.

Turba väärindamiseks ja pakendamiseks mõeldud tehas laiuks kaheksa hektari suurusel alal, mille maksumus on neli kuni kuus miljonit eurot ning tehases hakatakse valmistama 400 toodet Euroopa, Aasia, Aafrika, Lõuna- ja Põhja-Ameerika ning Araabia turgudele. 

«Toote lõppkujule viimine ongi see, mis selle ahela loogiliseks teeb. Täna mingisugusele toormeturul töötamine ei ole võimalik,» ütles Jõgiste. 

Seisma jäänud turbamaardlaid soovitab ka keskkonnaministeerium uuesti kasutusele võtta, kuna jõude seisva maardla keskkonnakahju on suurem kui selle maardla mõju, kus käib aktiivne kaevandamine.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles